Menu

Fodbold i Randers og i Freja

Fra Frejas jubilæumsårbøger 1973 og 1998

Randers Latinskole fik æren for at indføre fodboldspillet i Randers. Det skete i slutningen af 1890’erne. Elever fra nævnte skole deltog i en fodboldkamp i Århus, og i den randrusianske dagspresse kunne man den 10. maj 1897 bl.a. læse følgende:

»Århus Fodbold Klub opfordrede for nogen tid siden Randers Fodbold Klub til at gæste Århus og deltage i en match. Da der imidlertid ingen anden klub findes her i byen for tiden, tog 11 af den lærde skoles elever mod indbydelsen. I går fandt matchen sted. Der spilledes to halvlege á 3 kvarter. I første halvleg vandt Århus klubben med 1 mål og i anden halvleg 2 mål og blev således den sejrende. Sammenspillet i Århus klubben stod betydeligt over, hvad deltagerne fra Randers præsterede«.

To år senere tog »Freja« fodbold på sit program, og siden har det været en af de idrætsgrene, som klubben har haft på sit alsidige program. Flere af eleverne fra Randers Latinskole meldte sig ind hos »Freja«. Det gælder således brødrene Jean, August og Heinrich Melchiors.

Man begyndte i grusgraven på Viborgvej (der hvor nu Randershallen er placeret), og omklædning fandt sted bag de stedlige skærvebunker.

I foråret 1900 spillede »Freja« sin første fodboldkamp, og som modstander havde man Arbejdernes Idrætsklub, Ålborg. Det mere rutinerede Ålborghold sejrede 2-1.

»Freja«s hold bestod af følgende:

Anton Bruun, Martin Jensen, Otto Christensen, Th. Steenberg, Marius Jensen, Poul Otto Hansen, Frederik Hansen, August Melchiors, Heinrich Melchiors, Chr. Frederiksen og Godtfred Svenningsen.

Siden fulgte der en række kampe med Viborg og Århus.

På januar-generalforsamlingen i 1907 vedtog man at indmelde klubben hos Jysk Boldspil Union med et første- og et andethold. Allerede året efter vandt andetholdet mesterskabet for denne række ved at besejre Vejle i Skanderborg med 4-1. Året efter kom mandskabet på ny i finalen, der blev udkæmpet i Århus, og Skanderborg blev besejret med 3-2.

I 1910 var »Freja« på ny finalist og skulle møde Skanderborg på denne klubs bane. På grund af mange afbud måtte ledelsen 1ørdag aften melde fra, da man ikke kunne mønstre et fuldtalligt hold.

I året 1912 nåede førsteholdet frem til semifinalen i turneringen om det jyske mesterskab, men tabte på udebane 2-3 til Vamdrup.

Klubben fejrede en stor triumf i 1916. Førsteholdet havde kæmpet sig igennem til slutkampen, hvor Vejen var modstanderklub. Kampen blev spillet i Vejle. Den ordinære kamp sluttede 1-1. Chr. Andersen udlignede for os på et hovedstød efter hjørnespark i kampens sidste minut. I omkampen scorede Otto Berthelsen, der nu er 76 år, og som møder op til vore kampe i København, sejrsmålet. Det var en stor dag for vor klub og de medvirkende spillere.

Allerede søndagen efter skulle vi spille i Vejle på ny og mod OB i Landsturneringen. »Freja« måtte desværre undvære sin ordinære målmand, og OB sejrede 9-1.

Men vi vandt et nyt slag. Den 17. maj 1917 skulle vi spille finale mod Vejen - i Vejle. »Freja« havde anmodet JBU om at få kampen flyttet frem til kl. 13, idet et par af spillerne senere på dagen skulle møde til DSB-tjeneste. JBU afslog. Kampen skulle fløjtes op kl. 14. Den sluttede 2-2. Der blev dekreteret omkamp. Dette nægtede vi af hensyn til de to spillere, der skulle til DSB-tjeneste. JBU udråbte Vejen som vinder. Efter hjemkomst nedlagde vi protest til JBU, der afviste denne. Vi klagede til DBU, der gav ordre til, at kampen skulle spilles om. Omkampen fandt sted den 12. august i Vejle, og »Freja« sejrede 3-0. Det var første halvlegs resultat.

I turneringen 1917-18 blev vi også vinder, og vi mødte i Horsens sydvinderen, Vejle Boldklub. Den ordinære kamp sluttede 1-1. I omkampen scorede Harald Gleerup sejrsmålet.

I turneringen om provinsmesterskabet mødte vi den 26. maj 1918 Odense Boldklub i Horsens. Vi vandt 3-1 og skulle spille slutkamp mod FIF Hillerød, der havde besejret B. 1901. Kampen blev spillet i Odense den 2. juni, og »Freja« sejrede 2-0. Provinsmesterskabet var erobret.

Nu var vort mandskab i slutkampen om det danske mesterskab. Modstander var KB, og kampen blev afviklet i Københavns Idrætspark den 9. juni. KB vandt 5-2 og førte 4-0 ved pausen. Men i anden halvleg scorede Harald Gleerup og Johan Heinrich Andersen og fik dermed reduceret til 4-2, før KB scorede til 5-2 i de sidste minutter.

I de efterfølgende sæsoner faldt flere af spillerne fra. Alderen meldte sig. Resultaterne var stærkt svingende. Men dog så dårlige, at vi ikke kom med i mesterrækken, da JBU vedtog at oprette en sådan. I 1923 var vi dog nået frem til kredskampe om adgang til mesterrækken. Mødte i Ålborg mandskabet fra Frederikshavn. Trods overvægt i spillet tabte vi 2-3. Året efter mødte vi Horsens FS. i den afgørende kamp i Århus. Igen en ny skuffelse. Horsens sejrede 3-2. Efter de gældende regler mødte vi mesterrækkens nr. 5, Vejen. Kampen blev spillet i Vejle, og Vejen sejrede 6-1.

Endelig i 1929 fik vi lov til på ny at smage sejrens sødme. Førsteholdet havde vundet kredsen med følgende resultater:

Hobro IK 5-1, Ålborg Freja 2 7-2, AGF 2 6-0, Holstebro Boldklub 8-3.

I slutkampen om det jyske mesterskab i A-rækken mødte vi Vejen på Vejle stadion, og vi sejrede 10-2 efter 7-1 ved pausen. Søndag den 16. juni var Brønderslev IF modstanderklub og på Ålborg stadion. Vi vandt kampen 6-0 og førte 3-0 ved pausen. Vi spillede igennem det meste af 2. halvleg med kun 10 mand, idet Otto Aagaard brækkede benet. Ved hjemkomsten til Randers blev spillere og ledere modtaget med musik og faner ved Hobrovej og blev ført i triumftog igennem en jublende by.

1931-32 blev en stor sæson for fodboldafdelingen. Mesterrækkeholdet blev deltager i Danmarksturneringens oprykningsrække, A-holdet kom i mesterrækken og B-holdet kom i a-rækken.

I turneringen 1932-33 blev »Freja« nr. 5, og i oprykningsrækken blev vi nr. 4 med 7 point. Skovshoved sejrede med 13 point.

Placeringerne blev i årene op til 1938 meget skiftende. Der var ikke den ønskede slagkraft over vort hold.

I 1938 engagerede klubben den ungarske træner Frits Molnar. Og i de efterfølgende år begyndte hans arbejde at sætte positive spor. Vi begyndte at få spillere med på JBU-hold. Alex Clausen blev højre wing og Harry Albertsen reserve mod KBU, mens Herman Poulsen og Chr. Madsen kom med mod SBU.

I 1940-41 blev vi vinder af vor kreds i mesterrækken med 14 point - 5 point foran Aalborg Chang, der blev nr. 2. I den første kamp om det jyske mesterskab sejrede vi 8-1 over Ikast. Esbjerg blev derefter besejret 3-0 i slutkampen om det jyske mesterskab for mesterrækken. Og vor gode indsats resulterede i, at vi kom med i Danmarksturneringen, da DBU samme år vedtog en udvidelse. Vi kom med i kreds sammen med Esbjerg og OB.

Samme år blev vi jysk cupvinder. Vi vandt først 11-3 over Grenaa. Dernæst over AIA med 5-3. Over Viborg FF med 4-1 og 3-1 over Esbjerg i finalen.

I øvrigt en god sæson for fodboldafdelingen. Chr. Madsen, Knud Nielsen og Niels Aage Thornsberg kom på JBU-hold mod København, og Jørgen Knudsen kom på jysk juniorhold i 1942 som den første i klubben.

I de efterfølgende sæsoner deltog vi i Danmarksturneringen og med svingende resultater. Således måtte vi i 1942 ud i kvalifikationskampe mod Herning Fremad og Odense KFUM. De to klubber var mesterrækkevindere, og vi var jumboklub. Heldigvis besejrede vi KFUM 3-0 og spillede 4-4 mod Herning, der tabte til Odense KFUM. Vi klarede dermed frisag.

Så gik det betydeligt bedre for os i forårssæsonen 1945. Vi besejrede Ålborg Chang 3-1. Vandt 4-0 over AaB. og over AGF med 3-2. Kredstitlen var hjemme, vi skulle møde Esbjerg ude 2. pinsedag, og vi sejrede 2-1. Returkampen i Randers vandt vi 3-0.

For første gang i klubbens historie måtte en af de store københavnske klubber til Randers for at spille en afgørende kamp. AB blev modstander ved lodtrækning. Kampen blev afviklet den 3. juni i overværelse af 10.000 tilskuere. AB sejrede 2-1. Vort mandskab: Orla Thorup, Jarl Petri Pedersen, Vilh. Buch, Erik Andersen, Harry Albertsen, K. E. Welling, Knud Nielsen, Alex Clausen, Svend Aage Nielsen, Carl Engel Poulsen og Thorkild Larsen.

I sæsonen 1948, det år »Freja« rundede de 50 år, fejrede vi også store triumfer. Vi blev jysk mester ved at besejre Vejle Boldklub efter to kampe. Den første kamp blev afviklet den 13. juni i Silkeborg og sluttede 1-1. En ny kamp blev afviklet i Silkeborg den 15. juni, og vort mandskab sejrede 5-1. I semifinalen havde vi hjemme sejret over AGF 2 med 3-2.

Mellemrækkeholdet gik sejrrigt igennem tre kredskampe og mødte Ålborg Chang i Hadsund i den afgørende kamp og sejrede 2-1. Juniorholdet blev cupvinder ved at besejre Vejle B. 2-1 i finalen.

Siden 50 års jubilæet i 1948 er der sket store ting på fodboldfronten. En kamp om oprykning til 1. division blev indledt og først afsluttet i oktober 1969, da vi omsider kom i det forjættede land. Sydlandske scener på Randers stadion hin oktoberdag, da en 2-1 sejr over Næstved var nok til oprykning, selv om vi manglede at spille mod Holbæk og Vanløse.

Men i årene forud havde vi også været et par gange nede i 3. division. Det var således tilfældet i 1956-57-58 og i 1965. Men begge gange kom vi tilbage med øget styrke. Vi lærte af modgangen, for skuffelser var der mange af. ØB, B.1909, KB og AGF »snød« os flere gange i oprykningskapløbet.

Europa Cup-triumferne i 1967-68 og 69 omtales andet sted i bogen. Det samme er tilfældet med vore danske pokaltriumfer i 1967-1968 og 1973. I de fire sæsoner, vi har deltaget i 1. division, har vi indlagt os hæder, og medens disse linier bliver til, har vi chancer for medaljer af en eller anden slags metal.

Også på den repræsentative front har vi grund til at være tilfredse. Vi har haft Rene Møller, Jørgen Rasmussen, Carsten Brandenborg, Steen Danielsen, Leif Råby Pedersen og Helge Vonsyld med på A-landsholdet. Jørgen Rasmussen og Helge Vonsyld var med ved De Olympiske lege i München i 1972. Steen Danielsen og Vonsyld har været med på ungdomslandsholdet flere gange. Hans Berg Andersen, Knud Christensen, Erik Sørensen og Svend Ove Rasmussen har været på ynglingelandsholdet. Preben Nielsen, Jens Peter Reggelsen og Per Lykke og har været på B-landsholdene op til flere gange. På jyske ungdomshold har vi også været smukt repræsenteret.

Vor tidligere hovedformand, Hans Erik Jensen, har sæde i JBU’s bestyrelse, og æresmedlem Andreas Handler har været næstformand for JPT igennem mange år.

I det hele taget har fodboldafdelingen rådet over mange markante ledere. Vi tænker her på personer som N. P. Rose, Knud Gleerup, Otto Aagaard, Calle Cramer, Anker Nielsen, L. V. Sørensen, Svend Pedersen, Palmer Larsen, Christian Petersen, Kurt Møller, Hans Erik Jensen, Anders Jerimiassen, Arne Andersen, Eigil Christensen, Flemming Jensen, Ramskov Vithner, Mogens Frederiksen, Arne Storvang og Jørgen Knudsen for blot at nævne nogle af de mange, der har stået i spidsen for en af de afdelinger, der igennem de 75 år har været med til at markere klubben hjemme og ude.